Mindfulness Trainingen

Wat is mindfulness?
Mindfulness is het met opzet ergens je aandacht bij houden, zonder daarover te oordelen. Dat vraagt nogal wat oefening, want de menselijke geest wordt graag vermaakt en laat zich snel afleiden door wat dan maar ook.
Om te oefenen met oordeelloos aanwezig zijn in het moment, is de MBSR een goede optie. De MBSR is een mindfulnesstraining die door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn is ontwikkeld. Met de MBSR oefen je in acht weken de essentiële vaardigheden voor mindfulness volgens een vast programma. Je leert hoe je anders om kunt gaan met stress door een accepterende houding aan te nemen als het gaat om gedachten, gevoelen en fysieke sensaties.

Wanneer is mindfulness een goed idee?
Als je …

  • beter wilt leren omgaan met spanning en onrust
  • je eigen grenzen wilt leren kennen (en er minder vaak over heen wil denderen ;-))
  • op een andere manier wilt leren omgaan met (chronische) fysieke klachten
  • wilt leren accepteren dat situaties en omstandigheden zijn zoals ze zijn
  • merkt dat je vast zit in een oud spoor en niet verder komt
  • veel piekert, je snel zorgen maakt, vaak twijfelt en het moeilijk vind om nee te zeggen
  • een bewuste keuze wilt maken, in plaats van te reageren vanuit een automatisch patroon

Hoe ziet de training er uit?
De training bestaat uit acht ochtenden die ieder 2,5 uur duren. Op deze avonden leer je om bewuster en zonder oordelen in het leven te staan. Je krijgt een werkboek mee en audiobestanden, zodat je ook tussen de trainingsavonden door ook thuis kunt oefenen. Het thuis oefenen kost ongeveer 3 kwartier per dag.

Kosten
(voor de training, stiltedag inclusief lunch, werkboek en audio materiaal):

  • Betaal je zelf? €475 incl BTW
  • Betaalt je bedrijf/werkgever? €575 excl BTWž

Goed om te weten: veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van deze training (tot €350). Het enige wat je daarvoor (in sommige gevallen) nodig hebt is een verwijsbrief van je huisarts. Hier kun je checken of jouw verzekeraar ook vergoedt. Ook zijn veel werkgevers van harte bereid om (een deel) van de kosten voor hun rekening te nemen: het is tenslotte ook in hun belang om veerkrachtige medewerkers te hebben. Kaart het gerust eens aan bij je werkgever.

Vragen?
Deze mindfulness training is geen gespreksgroep of therapie en er is geen speciale kennis, conditie of ervaring nodig om te kunnen deelnemen. Je oefent binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Mocht je twijfelen over welke training het beste bij jouw past, neem dan even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.