Mindful Zelfcompassie (MSC)

Wat is Mindful Zelfcompassie?
De 8-weekse training Mindful Zelfcompassie is een wetenschappelijk onderbouwd programma ontwikkeld door Kristin Neff, PhD en Christopher Germer, PhD. In de training draait het om vriendelijkheid naar jezelf toe en zelfzorg. Want ook al klinkt het logisch (goed voor jezelf zorgen en vriendelijk naar jezelf zijn), de realiteit is dat het in de praktijk nog wel eens anders werkt. We kennen allemaal wel zo’n stemmetje in het hoofd dat de zweep er eens flink overheen gooit op het moment dat je een foutje maakt (of dénkt dat je een foutje hebt gemaakt). Zo’n stemmetje dat zegt dat je het nooit gaat leren, nooit goed gaat doen, nooit slim – knap – rijk – lief of aardig genoeg bent. Soms ben je je niets eens bewust van zo’n intern oordeel. In de training leer je om die interne criticus te herkennen en hoe je daar voor jezelf het beste op kunt reageren. Wat heb jij nodig om van zelfkritiek zelfvriendelijkheid te maken?

Wanneer is de training Mindful Zelfcompassie een goed idee?
Als je …

  • merkt dat je het op moeilijke momenten nóg vervelender voor jezelf maakt door je eigen oordelen
  • je eigen grenzen wilt leren kennen, ook in relatie tot een ander
  • best heel streng voor jezelf bent
  • merkt dat je met gemak voor andere zorgt, maar dat opstaan voor wat jij nodig hebt je meer moeite kost
  • wilt leren hoe je moeilijke emoties makkelijker kan uiten
  • op zoek bent naar een manier om jezelf te motiveren met bewuste aandacht in plaats van met zelfkritiek

Hoe ziet de training er uit?
De training bestaat uit acht avonden die ieder 2,5 uur duren. Op deze avonden leer je om vriendelijker met jezelf om te gaan en beter voor jezelf te zorgen. Je krijgt een werkboek mee en audiobestanden, zodat je ook tussen de trainingsavonden door ook thuis kunt oefenen. Het thuis oefenen kost ongeveer een half uur per dag.

Kosten
(voor de training, stiltedag inclusief lunch, werkboek en audio materiaal):

  • Betaal je zelf? €475 incl BTW
  • Betaalt je bedrijf/werkgever? €575 excl BTWž

Goed om te weten: veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van deze training (tot €350). Het enige wat je daarvoor (in sommige gevallen) nodig hebt is een verwijsbrief van je huisarts. Hier kun je checken of jouw verzekeraar ook vergoedt. Ook zijn veel werkgevers van harte bereid om (een deel) van de kosten voor hun rekening te nemen: het is tenslotte ook in hun belang om veerkrachtige medewerkers te hebben. Kaart het gerust eens aan bij je werkgever.

Mocht je al eerder een 8-weekse training (MBSR of MIO&O) hebben gevolgd dan krijg je een korting van €75.

Het verschil tussen een reguliere mindfulnesstraining (MBSR) en een mindful zelfcompassietraining (MSC)

De reguliere 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) leert je om met aandacht aanwezig te zijn in dat wat er nú is. Met de 8-weekse mindful zelfcompassietraining (MSC) leer je om niet alleen opmerkzaam te zijn bij wat zich in je afspeelt, maar ook om jezelf af te vragen wat je nodig hebt.

Bij de MBSR ligt de focus van de training op het herkennen van automatische patronen en op het beantwoorden van stress (in plaats van er op te reageren vanuit een automatische of zelf aangeleerd patroon).
Bij de MSC ligt de focus van de training op het herkennen van automatische patronen als het gaat om zelfkritiek die niet helpend zijn. Je leert jezelf met vriendelijkheid en zorgzaamheid de behandelen.

Vragen?
Deze mindfulness training is geen gespreksgroep of (psycho)therapie en er is geen speciale kennis, conditie of ervaring nodig om te kunnen deelnemen. Je oefent binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden. Het is prettig maar geen vereiste voor de training als je al eerder een mindfulness training hebt gevolgd.

Mocht je twijfelen over welke training het beste bij jouw past, neem dan even contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.